Kako nastaje video napravljen na osnovu Time-lapse fotografija?

Time-lapse tehnika zapravo kombinira fotografiranje i video, jer iako je konačni produkt atraktivan video u kojem imate dojam kako vrijeme brže prolazi, sve započinje običnim fotografijama, koje su temelj time-lapse tehike.

Kako nastaje Time-lapse projekt

Iako se mnogima čini kako je time-lapse video lako i jednostavno napraviti, u pravilu je situacija sasvim suprotna. Za time-lapse je potrebno prije svega vrijeme, strpljenje, ali i kvalitetna kamera (fotoaparat), kao i ostala fotografska oprema, kao što je primjerice fotografski stativ, daljinski upravljač za fotoaparat, ali i software za obradu fotografija, odnosno produkciju završnog video materijala.

1. korak - Odabir lokacije

Da bi završni video bio kvalitetan, atraktivan i zanimljiv za gledanje, jedna od ključnih stvari je - lokacija. Jer, nije isto što fotografirate, iz kojeg kuta ili s koje pozicije. Primjerice, ako radimo time-lapse apartmana ili bazena, važno je da "uhvatimo" najatraktivniji kut, ali i da svjetlo na fotografijama bude "oku ugodno". Ako se fotografira tako da objektiv fotoaparata "gleda" ravno u sunce sasvim je drugačiji dojam od onoga koji dobijemo ako je sunce iza našeg aparata i objektiva, pa tako osvjetljava scenu i lokaciju koju snimamo.

2. korak - Priprema i odabir opreme

Opet sve ovisi o tome koju scenu i lokaciju snimamo, odnosno kakav želimo završni time-lapse video. Različita scena, kadar, lokacija, različiti objektivi. Ako želimo šire vidno polje, onda se fotografira sa takozvanim širokokutnim "FishEye" objektivom, koji osigurava upravo "širinu kadra". Ako pak želimo u krupnom planu određeni objekt ili detalj, onda će se koristiti "zoom" objektiv. Sve naše time-lapse fotografije radimo s vrhunskim Pentax i Sony fotoaparatima, a "pokriveni" smo objektivima od 10 do 300 milimetara, čime jamčimo mogućnost fotografiranja bilo koje scene ili objekta.

3. korak - Izračun time-lapse projekta

I tu je početak vezan uz scenu, jer nije isto ako fotografiramo noćno nebo, izlazak ili zalazak sunca, odnosno oblake koji nošeni vjetrom poprilično brzo putuju nebom. Kao što smo izdvojili, strpljenje je ključno, jer za time-lapse video od samo nekoliko minuta je potreban poprilično velik broj fotografija. Objasnit ćemo vam na konkretnom primjeru. Recimo da želimo konačni video u trajanju od dvije minute sa 24 "framea" po sekundi, a da ćemo fotografirati u intervalu od svake dvije sekunde, morat ćemo "okinuti" čak 3600 pojedinačnih fotografija iste scene! Da, to je ogroman broj, ali ako uživate u time-lapse projektima kao mi, onda vam to nije nikakav problem.

4. korak - Pregled i obrada fotografija

Nakon što se silni broj fotografija iz fotoaparata prebaci na računalo, kreće se s obradom fotografija. S obzirom da u svom radu koristimo vrhunski, sofisticirani softver namijenjen upravo za obradu velikog broja fotografija, proces je poprilično olakšan, pojednostavljen i što je najvažnije ubrzan. Ako, recimo, imamo 1600 fotografija, dovoljno je da obradimo jednu, prilagodimo je 16:9 formatu, "ispeglamo" odnos svijetla, sjene, "poštimamo" saturaciju, boje i sve ostalo što je potrebno, a potom postavke te jedne sinhroniziramo sa svim ostalim fotografijama koje su potom spremne za eksportiranje iz programa za obradu fotografija u program za obradu video materijala.

5. korak - Priprema i obrada videa

Obrađene i pripremljene fotografije, neovisno o tome koliko ih ima, importiraju se u prvi od dva programa za kreiranje time-lapse videa. Prvi je namijenjen isključivo za kreiranje timel-lapse videa iz niza fotografija, stabilizaciju videa i sve ostalo što je potrebno da bi video bio kvalitetno napravljen. U navedenom programu se dodaju i specijalni efetkti, zumiranje, približavanje, udaljavanje scene, što možete pogledati u dva videa koja su napravljena iz istog niza fotografija a koji se nalaze ispod ovog teksta. U prvom videu je iskorišten niz fotografija za "statičnu" scenu, dakle bez zumiranja ili efekta pomicanja kamere, dok je u drugom videu korištena upravo mogućnost zumiranja i odzumiranja iste scene.

6. korak - Završna obrada videa i priprema za objavu

Video koji je editiran u prvoj aplikaciji potom se importira u završnu aplikaciju koja će ga pretvoriti u vrhunski HD uradak. Kod pregleda prvog videa s YouTube kanala svakako odaberite 1080p HD postavke kako biste se i sami uvjerili u kvalitetu završnog videa. Uglavnom, završna faza obrade odnosi se na kreiranje najave, odjave, mogućnosti usporavanja ili ubrzavanja pojedinog dijela videa, dodavanje glazbene ili glasnovne podloge... Isti taj softver koristi se u filmskoj i televizijskoj produkciji, što je apsolutno jamstvo nevjerojatne kvalitete. Isto tako, svaki video je prilagođen reprodukciji na internetu.

7. korak - Objava videa ili izrada CD/DVD medija

Svaki time-lapse video za vas ćemo objaviti na internetu, bilo na našem YouTube ili Vimeo kanalu, bilo na vašem, ako ga imate. Ne postoje limiti, ne postoje granice, ni što se tiče kreativnosti, ni što se tiče prostora. Ili, kako je netko jednom lijepo konstatirao, samo nebo je granica. U ovom segmentu poslovanja to je doista tako, samo nebo je granica, jer time-lapse video je nešto što se koristi u filmskoj, tv i marketinškoj industriji, stoga ne vidimo razlog da i vi ne krenete u taj predivan svijet "ubrzanih događanja" koji vam je dostupan po najpovoljnijim cijenama na tržištu. Bilo da želite objavu time-lapse videa na webu, bilo da želite izradu CD ili DVD medija, obratite nam se. Postoji, naravno, mogućnost kombiniranja klasičnih video materijala i time-lapse projekata u jedinstveni, unikatni produkt. Ponavljamo, samo nebo je granica.

 • Već od 300,00 kuna!

  Ako i vi želite time-lapse video, ne čekajte, kontaktirajte nas već danas s vašim željama i idejama, koje ćemo vrlo rado relizirati.

 • Zašto time-lapse?

  • Vrhunski
  • Atraktivno
  • Moderno
  • Brzo
  • Jedinstveno
  • Unikatno
  • Web
  • CD
  • DVD

Jednostavan time-lapse video bez efekata

Usporedba time-lapse videa napravljenih iz istog niza fotografija

Za kreiranje ova dva videa korištene su iste fotografije, ukupno njih 1437 snimljenih u intervalima od 8 sekundi. Prvi video je 30 fps, full HD (1080p) rezolucija (odaberite tu kvalitetu kada vam se otvori video klikom na ikonu u desnom donjem kutu YouTube video playera) ali nisu korišteni dodatni efekti zumiranja i pomicanja scene. Drugi video, ispod ovog teksta je također 30 fps, ali rezolucije HD 720p, kako biste ga gledati u toj rezoluciji, otvorite ga izravno na našem Vimeo kanalu. U njemu su korišteni efekti zumiranja, pomicanja scene, odzumiranja, usporavanja...

Time-lapse video sa dodatnim efektima

Iskoristite prednost Time-lapse tehnologije

Predstavite svoj apartman, turističku lokaciju, restoran ili bilo što drugo u posebnom izdanju koja će oduševiti potencijalne klijente!