SVIJET IT TEHNOLOGIJA

IT I SVE ŠTO IDE UZ TO

Održavanje web stranica i sigurnost

Web stranice su danas postale neizostavni dio poslovanja, digitalna “iskaznica” i vrlo često prvi susret potencijalnog klijenta, gosta ili kupca s pojedinom tvrtkom, obrtom, udrugom… Naravno, vizualni dio je u toj priči iznimno važan, pogotovo za posjetitelje web stranica, jer se upravo preko internet stranica i njihovog dizajnerskog (ne)uspjeha krije (ne)uspjeh vlasnika web stranica.

Priča je u pravilu vrlo jednostavna i svodi se na to nudi li web stranica odgovore na pitanja koja postavljaju klijenti, gosti, kupci; na koji način se to radi, je li web stranica ugodna za pregledavanje, je li brza i jesu li svi relevantni podaci koje posjetitelj traži lako dostupni. Taj dio je, naravno, nedvojbeno iznimno važan kada su u pitanju web stranice, jer one su vaš izlog u svijet, ali u ovoj priči nećemo se baviti vizualnim i dizajnerskim postignućima i dostignućima, nego dijelom koji se nalazi “iza kulisa” ili “ispod haube”, a koji korisnici i posjetitelji vaše web stranice ne vide i ne zanima ih, a jednako je važan, možda i važniji, za uspješan život vaše internet stranice u virtualnom svijetu…

Radi se o – održavanju web stranica. Neovisno o tome kako je, kojom tehnologijom, na kojoj platformi i u kojem programskom jeziku napravljena vaša web stranica, da biste bili sigurni kako će u svakom trenutku biti dostupna, stabilna i funkcionalna potrebno je održavanje. Iako dobar dio vlasnika web stranica, što iz neznanja, što iz nebrige zanemaruju ovaj segment, održavanje web stranica je nužnost koju ni u kojem slučaju ne treba shvaćati olako ili što je još gore kao nepotreban trošak. Trošak, pod uvjetom da svoju web stranicu ne održavate sami, što u pravilu nije nikakav problem, jer je tehnologija toliko napredovala da i oni koji se ne smatraju, kako se to često kaže “informatički pismenima i naprednima”, mogu održavati svoje web stranice. Istina, neke tehnički zahtjevnije postavke bolje je ostaviti profesionalcima, ali esencijalno održavanje web stranica možete odraditi i sami.

Nećemo vas zamarati profesionalnim rječnikom i terminologijom koja će vas, ako niste dobar poznavatelj materije samo dodatno zbuniti, Saluto-Team blog - cPanelnego ćemo jednostavnim rječnikom pokušati objasniti što je to održavanje internet stranica i kako mu najjednostavnije pristupiti. Prva stavka o kojoj morate voditi računa je – hosting server. Na njemu je smještena vaša web stranica i on je zapravo temelj dostupnosti web stranice vanjskom svijetu. Kod hosting servera se, istina, pojavljuje problem nedovoljnog samostalnog nadzora, jer velika većina vlasnika web stranica svoje stranice nema na vlastitim serverima. Za upravljanje svim resursima web stranice, a ovdje se radi o onima koji posjetitelji ne vide a i ne zanimaju ih, danas se uglavnom koristi cPanel sučelje, ako se radi o hosting serveru baziranom na Linux platformi. Postoji i ekvivalent na Windows hosting serverima, no kako ga ne koristimo, onda se nećemo niti osvrtati na njega.

098371222

099 6854 800

098 371 222

099 6854 800

cPanel je temeljna postavka za konfiguraciju resursa web stranice, no u velikoj većini slučajeva korisnici niti ne znaju da ga imaju na raspolaganju, a ako i znaju, onda se ne znaju služiti većinom njegovih mogućnosti, što i nije loše, dapače, jer krive postavke, primjerice, baze podataka mogu kompromitirati stabilnost i dostupnost web stranice. Stoga je brigu o cPanelu najbolje prepustiti nekome tko zna što radi i tko može otkloniti eventualno nastale probleme u integralnim dijelovima sustava koji osiguravaju dostupnost web stranice. Brojne su postavke na raspolaganju, od konfiguracije domene, korisničkih FTP računa, računa elektroničke pošte, baza podataka, sigurnosti, SSL certifikata… Ako imate problema s bilo kojim od navedenih dijelova cPanela, doista je najbolje da se obratite profesionalcima.

Web stranice se danas uglavnom dizajniraju uz takozvane CMS (Content Management System) sustave koji vlasniku i korisnicima internet stranica nude jednostavnu mogućnost uređivanja svih sadržaja na web stranici. Brojni su CMS sustavi na raspolaganju, a najrasprostranjeniji i najpopularniji je WordPress. Prva inačica ovog sustava za web stranice pojavila se 2003. godine, a danas, prema Saluto-Team blog - WordPressposljednjim statistikama, pokreće čak 35,2% svih web stranica na svijetu! Super impresivan podatak, koji otkriva kako je WordPress doista moćan, ali nažalost sa sobom nosi i drugu stranu medalje, koju kada pogledamo dolazimo do ključnog dijela priče o održavanju web stranica. Jer, upravo o tome kako konfigurirate WordPress ovisit će sve ono što će korisnici i posjetitelji web stranice vidjeti, na koji način i koliko brzo, kada posjete vašu web stranicu. WordPress je najpopularniji, ali je isto tako i konstantna meta onih koji žele “srušiti”, “oteti” ili učiniti nedostupnima web stranice bazirane na ovoj platformi.

Svi oni koji se odluče za izradu web stranica na WordPress platformi, što je po nama najbolji izbor, jer vam omogućuje fleksibilnost i stalni razvoj, nužno moraju računati na održavanje web stranica. WordPress se grubo može podijeliti na vizualni dio (teme) i tehnički dio (dodaci ili pluginovi). Naravno da su jedan uz drugi usko vezani, a tehnički dio je važniji, jer o njemu ovisi dostupnost i stabilnost vizualnog dijela, odnosno onoga što korisnici web stranice vide kada je otvore u svojem internet pregledniku. Ako se odlučite na WordPress, onda morate pažljivo odabrati onoga tko vam radi web stranicu i s njim dogovoriti što se događa kada web stranica bude puštena u produkciju, odnosno što je s održavanjem web stranice. Jer, WordPress se konstantno nadograđuje novim, poboljšanim inačicama, što je sjajno, ali opet sa sobom povlači nužnost održavanja…

Kako se pojavljuju nove verzije WordPress CMS-a, tako se moraju nadograđivati novim verzijama i svi dodaci, uključujući i teme, koji se nalaze i instalirani su na pojedinoj web stranici. Ako se to ne odrađuje, postoji realna mogućnost da web stranica, prije ili kasnije postane metom napada “hakera”. Ne zato što ste vi i vaša web stranica cilj i meta “hakera”, nego zašto što postoje automatizirane skripte koje “napadaju” i “otimaju” WordPress web stranice, a autori ili grupe autora takvih skripti potom za vraćanje web stranice u funkcionalno stanje traže financijsku nadoknadu ili popularno rečeno web otkupninu. Takvi iznosi nisu nimalo bezazleni i zanemarivi, stoga je bolje održavati web stranicu redovno pa i po cijenu sklapanja suradnje s profesionalcima, nego postati metom napada ili ostati bez svih sadržaja na webu.

Svakoga dana se dogodi između pet i osam milijuna napada na WordPress stranice! Milijuna! Svakoga dana! Jasno je da se radi o pravoj industriji, jasno je da priča nije benigna i jasno je da se zato web stranica mora održavati voditi računa o sigurnosnim parametrima. Jedan Saluto-Team blog - WordPress napadiod prvih koraka je svakako “skrivanje” poveznice (linka) prema administratorskom sučelju web stranice. Jer, ranije spomenute skripte imaju bitno olakšan posao ako je sve ostavljeno na “defaultnim” postavkama. Ako “maskirate” poveznicu prema administratorskom dijelu i napravite redirekciju svaki puta kada netko pokuša koristiti tu poveznicu onda ćete mu otežati posao preuzimanja nadzora nad web stranicom.

Saluto-Team blog - 2FA

 Naravno, to nije jedini način da se napadne web stranica, ali je jedan od češćih…

Uz skrivanje poveznice, svakako preporučujemo i takozvani Two-Factor Authentication (2FA) opciju kod pristupanja administratorskom

 sučelju. Radi se o mogućnosti logiranja samo ako se uz pristupne podatke, korisničko ime i zaporku, upiše i odgovarajući kod za pristup administraciji WordPress-a. Taj kod nije stalan, nego promjenjiv, valjanost je u pravili između jedne i dvije minute, a da biste ga generirali,
na svoj pametni telefon (iOS ili Android) morate instalirati neku od besplatnih aplikacija koje služe isključivo za generiranje pristupnih kodova. Dakle, da bi se netko logirao u administrativno sučelje vaše web stranice mora generirati odgovarajući kod, što je nemoguće ako nije vašu web stranicu u svojem sigurnosnom okruženju prijavio kao svoju. Naravno, ovo ne znači da ćete ultimativno zaštititi svoju web stranicu, jer takva zaštita nažalost ne postoji, ali ćete osjetno smanjiti mogućnost problema…

Nadamo se da smo vam barem malo približili problematiku i nužnost održavanja web stranica, a ako vas zanima kako vaša web stranica stoji u ovom segmentu, javite se i za vas ćemo napraviti besplatnu analizu.

OSTALE IT USLUGE

Održavanje web stranica

Održavanje svih vrsta internet stranica.

Dnevni, tjedni i mjesečni backup (izrada sigurnosnih kopija), sigurnosne nadogradnje web stranica, održavanje servera i baza podataka, zaštita od hakerskih napada, izmjene i postavljanje novih sadržaja.

Migracije web stranica

Transfer internet stranica na novi server.

Sigurno, brzo i povoljno prebacivanje web stranica na naše servere ili server po vašem izboru. Osigurana konstantna dostupnost web stranica, promjena DNS servera, sve u jednom radnom danu.

Hosting web stranica

Smještaj web stranica na brze i pouzdane servere.

Profesionalni hosting serveri s razinom dostupnosti od 99,9%, web serveri u hrvatskim podatkovnim centrima, neograničen podatkovni promet, prostor, e-mail adrese, baze podataka.

SEO optimizacija web stranica

Optimizacija web stranica za Google tražilicu.

Analiza i projektiranje SEO optimizacije web stranica za bolje pozicioniranje u rezultatima pretrage na Google pretraživačkom servisu. Komparacija konkurencije i izmjene u sadržajima.

Internet marketing i oglašavanje

Marketinške kampanje za oglašavanje na web platformama.

Google AdWords (Ads) kampanje, izrada marketinškog plana, procjena budžeta i vremenskih okvira oglašavanja. Facebook oglašavanje, osigurana podrška i izvještaji.

Izrada profila na društvenim mrežama

Otvaranje, konfiguriranje i održavanje profila.

Facebook, Instagram, Twitter, YouTube i brojne druge društvene mreže i platforme. Inicijalna konfiguracija profila, održavanje profila, praćenje posjeta i svih ostalih statističkih parametara.

Kreativno pisanje

Copywriting za sve vrste i namjene. 

Kreativno pisanje za objave na web stranicama, društvenim mrežama, izrada sinopsisa i scenarija, osmišljavanje slogana, tekstova za oglase, TV ili radio reklame.

IT savjetovanje

Konzultantske usluge vezane uz IT sektor.

Konzultacije i savjetovanje vezano uz nabavku informatičke opreme, mrežnu IT infrastrukturu, sigurnost računalnih mreža i sustava, remote podrška u radu, otklanjanje problema i poteškoća.

Javite se

RADNO VRIJEME

Ponedjeljak-petak: 7-20
Subota: 7-13

KONTAKT