VRIJEME

VRIJEME

20%

popusta na sve time-lapse projekte

20%

popusta na sve time-lapse projekte

ŠTO JE TIME-LAPSE

Puno je pitanja vezano uz time-lapse fotografiju, a jedno od ključnih glasi: je li ovo tehnika time-lapse fotografija ili time-lapse video? Ovisi kako i što gledate.

Temelj, početak i odredišna točka je time-lapse fotografija, jer iako se sve može odraditi brže i jednostavnije tako da se snimi video i onda jednostavno ubrza u postprodukciji, mi koristimo tehniku fotografiranja većeg broja fotografija u zadanom vremenskom okviru i definiranim intervalima. Razlog? Veća fleksibilnost u uređivanju i mogućnost izravne kreativnosti kod obrade fotografija.

Da, u konačnici, pred vama je time-lapse video, no mi ovu tehniku, baš kao i brojni drugi profesionalci od kojih smo godinama učili nazivamo time-lapse fotografija.

SNIMANJE TIME-LAPSE FOTOGRAFIJA

Spomenuli smo kompleksnost time-lapse tehnike, stoga ćemo vam pokušati barem malo približiti način i proces koji u svakodnevnom radu prolazimo kako bismo kreirali time-lapse video. Prvi i osnovni korak je – planiranje. Ovisno o tome što ćemo fotografirati, odnosno kakav želimo da bude završni video, krećemo s planiranjem. Od odabira i “snimanja” lokacije na kojoj ćemo fotografirati, preko odabira opreme, kamera, stativa, objektiva…

IZRAČUN TIME-LAPSE PROJEKTA

Drugi je korak, koji se nadovezuje i nadopunjava prvi – izračun. Kako nije isto kakvu scenu ćemo fotografirati, odnosno što želimo prikazati, tako jednostavno moramo dobro izračunati razmak između svake pojedinačne fotografije. Oblaci nošeni jakim vjetrom, ljudi u pokretu, zvjezdano nebo, sunce na izlasku ili zalasku, more, planine, makro fotografija… Svaka je od navedenih scena i objekata fotografiranja specifična, zato moramo izračunati koliko nam fotografija treba za pojedinu sekvencu videa ili završni video općenito.

Poslužit ćemo se jednostavnim matematičkim primjerom koji se koristi kod time-lapse fotografije. Dakle, želimo završni video u trajanju od dvije (2) minute s 24 “framea” (sličice) po sekundi. Snimat ćemo oblake koji se kreću velikom brzinom i to u razmaku od dvije (2) sekunde između svake pojedinačne fotografije. Za završni video od spomenute dvije minute morati “okinuti” čak 3600 fotografija iste scene s potpuno istog mjesta! Znamo da vam se čini puno, jer i jest puno, ali ako obožavate time-lapse fotografiju kao mi, onda to nije nikakav problem.

MANUALNE VRIJEDNOSTI ZA TIME-LAPSE

Svakako je važno napomenuti kako sve postavke DSLR kamera (fotoaparata) koje koristimo moraju biti na ručnim (manualnim) vrijednostima. Tako znamo da će nam svaka scena izgledati potpuno istovjetno, neovisno o tome mijenjaju li se, primjerice, uvjeti osvjetljenja te scene. Brzina zatvarača, otvor blende, balans bijele boje, ISO vrijednost i manualni fokus su “biblija time-lapse fotografije”. Naravno, DSLR kamera mora biti na kvalitetnom stativu, ne smije se micati, mora biti stabilna za vrijeme fotografiranja, iako se mogu odrađivati korekcije i stabilizacija u postprodukciji, iako to treba izbjegavati koliko god je moguće.

TIME-LAPSE I VRIJEME

Neki će, kada je u pitanju time-lapse fotografija, konstatirati kako je riječ o jednoj od najzahtjevnijih i najkompleksnijih tehnika fotografiranja.

I vjerojatno su u pravu, pogotovo kada je u pitanju vrijeme koje je potrebno da bi se odradio time-lapse fotografski projekt. Od pripreme, izlaska na lokaciju, snimanja fotografija, povratka u studio, obrade i završne produkcije… Jer, time-lapse fotografija iziskuje doista puno vremena, kako na samom terenskom snimanju tako i kod obrade fotografija odnosno produkcije konačnog produkta; time-lapse videa.

Za vas ćemo napraviti kompletan izračun koliko će se vremena potrošiti na snimanje, a koliko će biti potrebno za produkciju i objavu vašeg time-lapse video zapisa. 

OBRADA TIME-LAPSE FOTOGRAFIJA

U šali ćemo parafrazirati one koji se jadaju kako “pravo veselje kada je u pitanju time-lapse počinje u trenutku kada završi terensko snimanje”. Realno, nisu opće daleko od istine, no opet ćemo se vratiti na početak cijele ove priče o time-lapse fotografiji. Ako ne volite takvu tehniku fotografiranja, ono što ona predstavlja i što ćete dobiti na kraju, bolje da se ne trudite. Jer istina je kako time-lapse fotografija zahtijeva jako, jako puno vremena. Jako puno.

SOFTVER ZA OBRADU TIME-LAPSE FOTOGRAFIJA

Srećom, razvoj tehnologije iznimno je olakšao obradu time-lapse fotografija. To je, dakako, dobra vijest, nešto je lošija, pogotovo za one koji tek kreću u ovakve projekte, što su softverska rješenja koja koristimo poprilično skupa. Ali, ako želite imati kvalitetan proizvod (uslugu, produkt…) onda to jednostavno morate platiti. U svojem svakodnevnom radu koristimo softvere: LRTimelapse, Adobe Lightroom, Adobe After Effects i Apple Final Cut Pro. Svaki od njih ima svoju ulogu koju odrađuje fantastično.

Obrada svake pojedinačne fotografije oduzela bi nam još više vremena, možda bi kod takvog načina, kada obrađujemo primjerice 16 tisuća fotografija sve bilo neizvedivo, no zahvaljujući spomenutoj tehnologiji priča je ipak realna. Jednu fotografiju obradimo kako nam se čini najbolje za pojedinu scenu ili kadar. Korekcije boja, balans bijele boje, korekcija sjena ili najsvjetlijih dijelova fotografije, prilagodba za 6K, 4K, 2K ili Full HD rezoluciju. Sve to odradimo ja jednoj fotografiji, a onda sve što smo radili jednostavno sinkroniziramo s ostalima.

HARDVER ZA OBRADU TIME-LAPSE VIDEA

Da ne bi bilo zabune, ne možete baš na svakom računalu brzo i jednostavno odraditi time-lapse projekt. Za tako nešto, potrebna je moć. Hardverska moć. I tu opet dolazimo do priče o cijeni, koja je sve samo ne malena, ali bez kvalitete ne možete dobiti kvalitetu. Sva naša računala su s potpisom Applea, ne zato što smo “ludo zaljubljeni u kompaniju legendarnog Stevea Jobsa”. Dobro, možda i jesmo, no ono što nam Apple MacBook Pro i pogotovo Apple iMac ili MacBook računala omogućuju je obrada i produkcija time-lapse video zapisa bez ikakvih problema, zastajkivanja ili recimo resetiranja softvera ili računala. Čisti užitak.

OSTALE IT USLUGE

Održavanje web stranica

Održavanje svih vrsta internet stranica. 

Dnevni, tjedni i mjesečni backup (izrada sigurnosnih kopija), sigurnosne nadogradnje web stranica, održavanje servera i baza podataka, zaštita od hakerskih napada, izmjene i postavljanje novih sadržaja. 

Migracije web stranica

Transfer internet stranica na novi server.

Sigurno, brzo i povoljno prebacivanje web stranica na naše servere ili server po vašem izboru. Osigurana konstantna dostupnost web stranica, promjena DNS servera, sve u jednom radnom danu. 

Hosting web stranica

Smještaj web stranica na brze i pouzdane servere.

Profesionalni hosting serveri s razinom dostupnosti od 99,9%, web serveri u hrvatskim podatkovnim centrima, neograničen podatkovni promet, prostor, e-mail adrese, baze podataka.

SEO optimizacija web stranica

Optimizacija web stranica za Google tražilicu.

Analiza i projektiranje SEO optimizacije web stranica za bolje pozicioniranje u rezultatima pretrage na Google pretraživačkom servisu. Komparacija konkurencije i izmjene u sadržajima. 

Internet marketing i oglašavanje

Marketinške kampanje za oglašavanje na web platformama.

Google AdWords (Ads) kampanje, izrada marketinškog plana, procjena budžeta i vremenskih okvira oglašavanja. Facebook oglašavanje, osigurana podrška i izvještaji. 

Izrada profila na društvenim mrežama

Otvaranje, konfiguriranje i održavanje profila. 

Facebook, Instagram, Twitter, YouTube i brojne druge društvene mreže i platforme. Inicijalna konfiguracija profila, održavanje profila, praćenje posjeta i svih ostalih statističkih parametara.

Kreativno pisanje

Copywriting za sve vrste i namjene. 

Kreativno pisanje za objave na web stranicama, društvenim mrežama, izrada sinopsisa i scenarija, osmišljavanje slogana, tekstova za oglase, TV ili radio reklame. 

IT savjetovanje

Konzultantske usluge vezane uz IT sektor.

Konzultacije i savjetovanje vezano uz nabavku informatičke opreme, mrežnu IT infrastrukturu, sigurnost računalnih mreža i sustava, remote podrška u radu, otklanjanje problema i poteškoća.

Javite se

RADNO VRIJEME

Ponedjeljak-petak: 7-20
Subota: 7-13

KONTAKT